Home

ROC Mondriaan: Waar verbinding met elkaar een begrip is

Wanneer je naar de onderwijsinstelling toe loopt, is het gebouw meteen al een bezienswaardigheid. Met de welbekende Compositie van schilder Piet Mondriaan in de kleuren rood, blauw en geel is de school niet alleen prachtig om te zien, maar ook uniek. Net als haar studenten, medewerkers en de bewuste keuze om alles vanuit ROC Mondriaan zelf te faciliteren.

Van onder tot boven

Esther Terwee, hoofd HRM advies, vertelt hierover: “We hebben 26 scholen, 250 verschillende opleidingen en 2400 medewerkers. Dat zijn docenten, maar ook ondersteunend personeel. Denk bijvoorbeeld aan de financiële administratie, ICT, communicatie, examenbureau leiders, beveiliging, de schoonmaak, de conciërges, gebouwbeheer en onderwijsassistenten. Alles wat je kunt verzinnen dat bijdraagt aan het onderwijs, hebben wij in huis. Van onder tot boven, zodat het één geheel is. Er komt geen extern bedrijf aan te pas en dat maakt het extra bijzonder.

Samen met elkaar maken we het goede onderwijs. Dat we dit op deze manier kunnen bewerkstelligen, betekent dat we een hele gezonde onderwijsorganisatie zijn. Daar waar de nood heel hoog is, zoals bij personeelstekort van technisch of zorgpersoneel, hebben wij de middelen om voldoende personeel aan te trekken.”

Oog voor elkaar

Arjo van Nieuwamerongen, schooldirecteur Zorg: “Een goede en aantrekkelijke werkgever, dit was één van de voornaamste redenen waarom ik gesolliciteerd heb als directeur bij ROC Mondriaan. Wanneer je hier werkt lever je een maatschappelijke bijdrage en dat heeft voor mij een meerwaarde. Daarnaast staat ROC Mondriaan bekend om de eenheid. Juist omdat we alles zelf faciliteren, heeft iedereen oog voor elkaar. Collega’s staan voor elkaar klaar en vanuit HR is er adequate ondersteuning.

“We zijn een groot bedrijf met veel medewerkers, maar elk individu wordt gezien.”

We hebben leidinggevenden met domeinkennis, dus kun je als medewerker altijd bij de juiste manager terecht. Wij hebben ook een buddy systeem, wat inhoudt dat een collega met kennis en ervaring over jouw vak voor je klaarstaat. Soms sturen we iedereen een klein presentje en soms halen we een taart voor ons team. Als directeur vind ik het heel belangrijk dat iedereen met plezier naar het werk komt.”

Doorgroeimogelijkheden

Esther vertelt over de doorgroeimogelijkheden bij ROC Mondriaan: “Interne sollicitanten hebben altijd voorrang. Daarnaast beschikken we over  ‘Mijn Mondriaan academie’, een opleidingsplatform met heel veel trainingen en opleidingen. We denken altijd mee met onze collega’s. Veel van onze docenten zijn zogenaamde ‘zij-instromers’. Zij hebben bijvoorbeeld in de techniek gewerkt en komen deze kennis nu overdragen aan de studenten.

De opleiding om als docent te kunnen werken, moeten ze dan wel volgen en dat wordt door ons vergoed. Juist hun eerdere werkervaring vinden we belangrijk. Zo kunnen ze goede praktijkvoorbeelden delen met de leerlingen.  Dat maakt de werkomgeving dynamisch en leuk. Geen dag is hier hetzelfde.”

Arjo voegt hieraan toe: “Binnen ROC Mondriaan gaan we flexibel om met onze collega’s. Dat is ook de opdracht van het onderwijs voor de huidige arbeidsmarkt. Hoe krijg je het voor elkaar om mensen die bijvoorbeeld net ergens werken én toch ook de wens hebben in de toekomst een ander beroep te beoefenen, te helpen met omscholen? Bijvoorbeeld om verpleegkundige te worden of in de ICT te gaan werken? Dat is best een grote uitdaging in deze tijd.

Het is passen en meten, goed naar elkaar luisteren en blijven communiceren; het vraagt om maatwerk. En dit pakken wij hier bij het ROC Mondriaan met beide handen aan. Het voordeel is dat we heel vaak collega’s zelf intern kunnen opleiden. Die mogelijkheden hebben wij. Wanneer ze daarna nog steeds geïnteresseerd zijn, laten we ze een dag meelopen. Op deze manier kunnen ze alvast proeven aan het vak van docent.”

Klein binnen groot

Esther vertelt over het leerwerkbedrijf Invitez, waar je heerlijk kunt lunchen of dineren bij restaurant de Gemberpot of Classique van ROC Mondriaan: “Hier kun je betaalbaar, en heel lekker uit eten gaan. Leerlingen van ROC Mondriaan  ‘beoefenen het vak’ in de keuken en in de bediening, onder begeleiding van onze vakkundige docenten. Leerlingen  uit het eerste tot het laatste leerjaar verzorgen de lunch of het diner. Dit is één van de vele voorbeelden waaruit blijkt hoe dicht een opleiding van  ROC Mondriaan bij de maatschappij en praktijk staat.

Wij vinden het belangrijk dat de opleidingen goed aansluiten bij het vak waarvoor geleerd wordt. Onze mbo-opleidingen zijn praktijkgericht en we zitten er heel dicht op. Op deze manier leveren we een bijdrage aan de maatschappij. Iedereen die we hier opleiden is meteen inzetbaar. Als je hier werkt draag je een steentje bij aan de maatschappij en bied je studenten een loopbaanpad. We ondersteunen onze studenten de juiste keuzes voor de toekomst te maken.”

Arjo voegt daar nog aan toe. “Mondriaan heeft als motto ‘klein binnen groot.’ We zijn een groot bedrijf met veel medewerkers, maar elk individu wordt gezien. Iedereen is een schakel binnen de keten en dus belangrijk. Iedereen die hier werkt levert een bijdrage aan de toekomst van onze studenten.” 

logo_ROCM_RGB_WEB

Ontdek ROC Mondriaan

Wij zijn ROC Mondriaan. Dé mbo-opleider in de regio Haaglanden. Iedereen die wil leren is welkom bij ons. Wij leiden jong en oud op tot de zelfbewuste vakmensen die Nederland zo hard nodig heeft.

Meer verhalen uit Den Haag

Den Haag

GoodLife Foods, goed eten maakt het leven beter

Productiemanager Tom Janssen en HR adviseur Fatima Ait Bassou zijn vol enthousiasme over hun baan bij GoodLife Foods in Oudkarspel en zijn op zoek naar operators om hun team te versterken.
Den Haag

Familiepark Drievliet: Je moet het ervaren!

Wanneer je als familiebedrijf al 85 jaar bestaat en de derde/vierde generatie zorgt er nog steeds voor dat deze groeiende is, dan mag je daar best trots op zijn. Wat is begonnen als een dorpscafé, met een schommel en een wip en uitgegroeid tot een groot familiepark op 12 ha grond. Het park is open van 1 april tot 1 november en altijd op zoek naar seizoensmedewerkers. Angela Flaton (Horeca en Personeelsmanager) en Daniël van Herp (Personeel en Inkoop) zijn allebei al sinds hun vijftiende werkzaam bij Drievliet, wat alleen maar kan betekenen dat dit een hele leuke plek is om te werken.
Den Haag

T-Mobile Nederland; Teamgevoel in een tech organisatie

T-Mobile kennen de meeste mensen als het bedrijf voor mobiele telefoons en simkaarten. Martijn Teekens, Pauline van de Graaf- Koppe, Mark Vanhommerig, Lizanne Kohler vertellen over hun werk bij T-Mobile en dat dit meer is dan alleen mobiele telefoons en internetlijnen. T-Mobile is een hypermodern techbedrijf met een unieke cultuur.
Den Haag

Prodemos: Huis voor democratie en rechtstaat

Vlakbij het Binnenhof werd ik warm welkom geheten door Leanne Duiven en Mitchell Wiegand Bruss. Onder het genot van een heerlijke cappuccino vertelden ze mij honderduit over hun werk en kreeg ik een leuke rondleiding door het gebouw.
Den Haag

Dunea: Passie voor duin en water

Chris Bielefeld en Lisanne Belgraver zijn gepassioneerd over het werken bij Dunea. Als enthousiaste corporate recruiters vertellen ze met volle overtuiging over Dunea en wat het bedrijf te bieden heeft aan nieuw talent.