Home

Prodemos: Huis voor democratie en rechtstaat

Vlakbij het Binnenhof werd ik warm welkom geheten door Leanne Duiven en Mitchell Wiegand Bruss. Onder het genot van een heerlijke cappuccino vertelden ze mij honderduit over hun werk en kreeg ik een leuke rondleiding door het gebouw.

We wandelden door het Democratielab, we bezochten de ‘Senaat’ en de grote plenaire vergaderzaal. Belangrijke politieke ruimtes zijn nagemaakt en aanwezig in het pand van ProDemos aan de Hofweg. Vanuit hier verzorgt ProDemos educatieve programma’s voor scholen, met een rondleiding aan de Tweede en soms ook Eerste Kamer.

We leven in een tijd waarin er nog nooit zo weinig vertrouwen is geweest in de politiek. Voor Leanne en Mitchell is dit een extra drijfveer om hun werk nog enthousiaster over te brengen op ieder die daar een rondleiding krijgt.

De boodschap

Leanne is educatief begeleider en verzorgt daarnaast rondleidingen: “De politiek is actueler dan ooit. Iedere dag hoor je iets op het nieuws of lees je wat in de krant. Er zijn meer gepolariseerde meningen dan voorheen en juist in ons vakgebied kunnen we dit gesprek aangaan met de jongeren.

Heel vaak is het zo dat er hier groepen middelbare scholieren komen die nog helemaal niets met politiek hebben, maar aan het eind van de dag wel heel enthousiast weer naar huis gaan.

Dat is mijn doel en missie; de jeugd bewust maken van wat de politiek allemaal betekent en doet. En dat je zelf ook een belangrijke rol kunt spelen in de beslissingen van de Kamerleden. Het maakt echt een groot verschil als de burger gewoon wel gaat stemmen. Die boodschap wil ik overbrengen.”

Bijzondere werkdagen

Mitchell is sprekerscoördinator en begeleider. Hij vult aan: “Soms komen we met een klas een Tweede Kamerlid tegen en gaan ze met elkaar het gesprek aan. Dat maakt een werkdag nog leuker. Iedere dag is hier anders, omdat de actualiteiten in de politiek ook met de dag veranderen.

De maatschappelijke relevantie van dit werk wordt steeds groter. Een dag hier is voor leerlingen ook superleuk. Op school leren ze de basis, maar hier beleef je het echt. En dat maakt indruk. Dat is zo uniek aan ProDemos.

“We vinden het belangrijk dat we iedereen kunnen bereiken”

Wij zetten de deur op een kier naar de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Dit is zo’n mooie poort naar politiek Den Haag, dat ik het geweldig vind om daar een steentje aan te mogen bijdragen. Als je beseft dat we zo’n 90.000 leerlingen per jaar over de vloer krijgen, dan zijn dat zo’n twintig tot dertig klassen per dag.

Het doel is om alle leerlingen van Nederland kennis te laten maken met de politiek, dus dat is een grote reden dat we willen uitbreiden.”

Leanne knikt en zegt: “Wat de meeste mensen niet weten is dat we programma’s door het hele land hebben en ook hier gaan uitbreiden. We zoeken dus mensen die in het hele land kunnen en willen werken. We hebben bijvoorbeeld ook collega’s in Friesland en die doen daar meerdere programma’s.

We gaan een pilot starten in Limburg om ook daar de politiek wat dichter bij huis te brengen. Het werk wat we doen is zeer breed. Naast schoolbezoeken geven we rondleidingen aan toeristen, bedrijven, maar ook aan jonge kinderen.

Er zijn ook rondleidingen voor doven en slechthorenden en voor mensen met een licht verstandelijke beperking. We vinden het belangrijk dat we iedereen kunnen bereiken.

We bieden ook de mensen die net in Nederland zijn komen wonen een zeer laagdrempelig programma aan, waarbij ze de basis van de basis meekrijgen over hoe de Tweede Kamer werkt.

Politiek als hoofdonderwerp

We bieden mensen niet alleen een kijkje in ‘hoe’ de politiek werkt, maar we verzorgen ook trainingen in hoe je zelf politiek actief kan worden. Een heel breed aanbod dus!”

Mitchell vertelt: “Bij ProDemos werken nu ongeveer 200 mensen en 130 hiervan geven rondleidingen of begeleiden educatieve programma’s in Den Haag en in het hele land. 

Ook werken er mensen op kantoor, die alles in goede banen leiden. Denk bijvoorbeeld aan ICT, HR, facilitaire zaken en communicatie. Onderling hebben we het leuk met elkaar.

Er is geen beroep waar er tijdens de lunch in de kantine zoveel over politiek wordt gesproken als bij ons. Als je bij ProDemos wilt komen werken, is het wel een pré als je van politiek houdt en je moet er ook wel wat vanaf weten.

Verder maakt het niet uit wat voor vooropleiding je hebt. We hebben hier uiteenlopende mensen werken, jong en oud.’

“Ieder jaar is er weer ruimte om te groeien”

Mitchell vervolgt: “De arbeidsvoorwaarden zijn hier echt top. Als begeleider word je continu getraind om beter te worden. Er is een ontwikkelingsbudget, waarvan je samen met je teamleider bekijkt waar je dat op wilt inzetten.

Dat is een grote meerwaarde. Ook zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Ieder jaar is er weer ruimte om te groeien. Zo is het bij mij ook gegaan.”

Leanne knikt en zegt: “De mogelijkheden binnen ProDemos zijn groots. Voor alle personen die iets willen leren over de politiek, maar ook voor alle mensen die hier werkzaam zijn. Ons doel is om alle leerlingen van Nederland hier over de vloer te krijgen.

Iedereen behoort te weten dat ze een stemrecht hebben en dat deze er niet zomaar is gekomen. Onze missie is ons enthousiasme met hen te delen, zodat ze, zodra ze achttien jaar zijn, ook echt hun stemrecht zullen gebruiken.’

Prodemos

Ontdek Prodemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen.

Meer verhalen uit Den Haag

Den Haag

GoodLife Foods, goed eten maakt het leven beter

Productiemanager Tom Janssen en HR adviseur Fatima Ait Bassou zijn vol enthousiasme over hun baan bij GoodLife Foods in Oudkarspel en zijn op zoek naar operators om hun team te versterken.
Den Haag

Familiepark Drievliet: Je moet het ervaren!

Wanneer je als familiebedrijf al 85 jaar bestaat en de derde/vierde generatie zorgt er nog steeds voor dat deze groeiende is, dan mag je daar best trots op zijn. Wat is begonnen als een dorpscafé, met een schommel en een wip en uitgegroeid tot een groot familiepark op 12 ha grond. Het park is open van 1 april tot 1 november en altijd op zoek naar seizoensmedewerkers. Angela Flaton (Horeca en Personeelsmanager) en Daniël van Herp (Personeel en Inkoop) zijn allebei al sinds hun vijftiende werkzaam bij Drievliet, wat alleen maar kan betekenen dat dit een hele leuke plek is om te werken.
Den Haag

T-Mobile Nederland; Teamgevoel in een tech organisatie

T-Mobile kennen de meeste mensen als het bedrijf voor mobiele telefoons en simkaarten. Martijn Teekens, Pauline van de Graaf- Koppe, Mark Vanhommerig, Lizanne Kohler vertellen over hun werk bij T-Mobile en dat dit meer is dan alleen mobiele telefoons en internetlijnen. T-Mobile is een hypermodern techbedrijf met een unieke cultuur.
Den Haag

Dunea: Passie voor duin en water

Chris Bielefeld en Lisanne Belgraver zijn gepassioneerd over het werken bij Dunea. Als enthousiaste corporate recruiters vertellen ze met volle overtuiging over Dunea en wat het bedrijf te bieden heeft aan nieuw talent.
Den Haag

ROC Mondriaan: Waar verbinding met elkaar een begrip is

Wanneer je naar de onderwijsinstelling toe loopt, is het gebouw meteen al een bezienswaardigheid. Met de welbekende Compositie van schilder Piet Mondriaan in de kleuren rood, blauw en geel is de school niet alleen prachtig om te zien, maar ook uniek. Net als haar studenten, medewerkers en de bewuste keuze om alles vanuit ROC Mondriaan zelf te faciliteren.