Home

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)

Met een team van zo'n 1000 collega’s werkt LVNL vanuit verschillende luchthavens in Nederland met het hoofdkantoor op Schiphol-Oost. Op Schiphol- Oost werken luchtverkeersleiders en andere professionals samen om het luchtverkeer in het Nederlandse luchtruim in goede banen te leiden. Ze worden ondersteund door collega’s met gespecialiseerde luchtvaartkennis en maken gebruik van geavanceerde technologieën en moderne informatiesystemen.

Veiligheid luchtverkeer

De belangrijkste taak van LVNL is het garanderen van de veiligheid van het luchtverkeer. Dit doen ze door het coördineren van de vliegroutes, het geven van instructies aan piloten en het monitoren van de luchtverkeersstromen. Dit doen de luchtverkeersleiders voor zowel de toestellen die op de grond taxiën als voor de vliegtuigen die in de lucht zitten bijvoorbeeld op weg naar of komende van Schiphol Airport.

Verminderen impact op de omgeving

Een ander belangrijk taak van LVNL is het verminderen van de impact van het luchtverkeer op de leefomgeving en het klimaat LVNL werkt samen met andere organisaties om   te komen tot oplossingen die het mogelijk maakt dat vliegtuigen efficiënter kunnen vliegen met routes die zo veel mogelijk druk bevolkte gebieden vermijden.

LVNL speelt een cruciale rol in de luchtvaartindustrie en daarmee de economie van Nederland. LVNL ziet het als een belangrijke opdracht zich te blijven aanpassen aan de veranderende omstandigheden om de veiligheid en efficiëntie van het luchtverkeer te blijven waarborgen en tegelijkertijd de maatschappelijke rol goed in te vullen. Daarvoor is LVNL doorlopend op zoek naar nieuwe talenten.

Geavanceerde opleiding tot luchtverkeersleider

Om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen, moeten de luchtverkeersleiders een intensieve opleiding volgen en een hoge mate van concentratie en nauwkeurigheid hebben. LVNL biedt een geavanceerd trainingssysteem voor luchtverkeersleiders dat erop gericht is om hun vaardigheden en kennis voortdurend te verbeteren en up-to-date te houden.

Matthijs Ottenhoff, die momenteel in het derde jaar van zijn opleiding tot luchtverkeersleider zit bij LVNL en zijn roeping heeft gevonden, benadrukt dat deze opleiding niet voor iedereen weggelegd is.

“Ik heb lucht- en ruimtevaart gestudeerd aan de TU Delft. Bij LVNL deed ik mijn onderzoek naar het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe radar displays. In deze periode was ik vaak bij LVNL en het werk van de luchtverkeersleiders fascineerde mij.

Deze fascinatie bracht mij naar LVNL, waar ik momenteel een intensieve opleiding volg om samen met talloze collega’s het luchtverkeer te regelen.”

Relatief lage sollicitatie drempel

Matthijs vertelt dat de drempel om te solliciteren bij LVNL relatief laag is: “met een, vwo-diploma of propedeuse kun je al solliciteren. Echter, de selectieprocedure is uitvoerig en bestaat uit zeven rondes, inclusief een medische keuring. Het is dus zeker geen makkelijke weg om luchtverkeersleider te worden. Maar voor degenen die het lukt, biedt het een baan voor het leven, met een zeer goed salaris, fantastische collega’s, en de mogelijkheid om direct bij te dragen aan het verminderen van geluidsoverlast en het bevorderen van duurzaamheid in de luchtvaartindustrie”.

“Geen dag is hetzelfde voor een luchtverkeersleider”, aldus Matthijs. “Het vliegverkeer en de weersomstandigheden zijn elke dag anders en vragen om voortdurende alertheid en aanpassingsvermogen”.

Luchtverkeersleider worden zonder technische achtergrond

Je hoeft geen technische achtergrond te hebben om aan de opleiding tot luchtverkeersleider te beginnen. LVNL is op zoek naar kandidaten met diverse achtergronden en vaardigheden.  Een vooropleiding kan echter wel voordelen bieden die je kunt toepassen in een nevenfunctie nadat je luchtverkeersleider bent geworden, bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën of bij het trainen van andere luchtverkeersleiders.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de opleiding wel een uitdagend en intensief is, waarbij je veel nieuwe kennis en vaardigheden moet leren.  Maar met de juiste motivatie en inzet is het zeker mogelijk om deze opleiding te volgen en succesvol af te ronden, ongeacht je achtergrond, aldus Matthijs.

Captured during the NVNL Photo Shoot on 10 March, 2020 by Ydwer.com Photography.


  “Gedurende het hele jaar kan je je aanmelden voor de opleiding wanneer je tussen de 17 en 30 jaar oud bent.  Tijdens de selectie wordt bekeken of je beschikt over de juiste competenties, zoals stressbestendigheid, ruimtelijk inzicht en goede communicatieve vaardigheden. Voor degenen die de benodigde vaardigheden bezitten en de uitdaging willen aangaan, biedt LVNL niet alleen een betaalde opleiding die in 3 tot 4 jaar kunt afronden, maar ook doorgroeimogelijkheden naast een uitstekend salaris en arbeidsvoorwaarden”, verzekert Matthijs.

Matthijs heeft zijn passie gevonden in het werk van verkeersleider. Hij benadrukt dat het een unieke en zeer uitdagende baan is, die een belangrijke bijdrage levert aan de luchtvaartindustrie, met fantastische collega’s allemaal met hetzelfde doel, “een veilig luchtvaartverkeer”.  Scan de QR-code en mogelijk word jij net zo enthousiast als ik en start ook jij binnenkort de opleiding tot Luchtverkeersleider, aldus een gepassioneerde en enthousiaste Matthijs.

lvnl

Ontdek Luchtverkeersleiding Nederland

Luchtvaart verbindt Nederland met de wereld. De luchtvaart is essentieel voor de bereikbaarheid van het drukbevolkte Nederland en de omringende landen.

Meer verhalen uit Amsterdam

Amsterdam

AEB Amsterdam: Afval wordt energie

AEB Amsterdam is een afvalbedrijf met meer dan 320 medewerkers dat jaarlijks 1.400.000 ton afval verwerkt en energie opwekt voor meer dan 40.000 huizen. Elke dag brengen ongeveer 500 vrachtwagens verschillende afvalstromen naar AEB Amsterdam.
Amsterdam

Chipsoft: Impact maken in de Zorg-ICT

Starten bij een nieuwe werkgever is altijd spannend. Bij Maess was dat niet anders. Vanuit haar studie farmakunde ging zij direct aan de slag als software consultant. Ze blikt terug op haar eerste honderd dagen bij ChipSoft.
Amsterdam

Waternet: Het belang van schoon water voor ons allemaal

Bij Waternet werk je met een uniek product: water. In opdracht van de gemeente Amsterdam leveren we samen met ruim 2000 collega’s drinkwater aan 1 miljoen klanten. En zorgen we voor een frisse stad door afval uit de grachten te vissen en 4200 km riolering te onderhouden.
Amsterdam

Ksyos, hét digitale ziekenhuis

Bij hét digitale ziekenhuis voor Nederland, gevestigd in Amsterdam, hebben wij een zeer inspirerend gesprek gevoerd met oprichter en directeur Leonard Witkamp. Samen met 12.000 zorgverleners ziet Ksyos ongeveer 1.500 mensen per dag. En als het aan Leonard ligt, zal dit aantal alleen nog maar gaan groeien. Ksyos is een game changer en precies wat de samenleving nodig heeft..
Amsterdam

Hilton: Every job makes the stay

Met 7215 hotels wereldwijd, is Hilton meer dan een begrip. Met trots verwelkomen ze iedere dag weer nieuwe gasten. Ze onderscheiden zich van andere hotels en resorts door hun unieke beleving. Bij Hilton draait alles om het bieden van een onvergetelijke ervaring aan de gasten en een familiaire sfeer voor de werknemers.