Home

AEB Amsterdam: Afval wordt energie

AEB Amsterdam is een afvalbedrijf met meer dan 320 medewerkers dat jaarlijks 1.400.000 ton afval verwerkt en energie opwekt voor meer dan 40.000 huizen. Elke dag brengen ongeveer 500 vrachtwagens verschillende afvalstromen naar AEB Amsterdam.

Verwarmen van huizen en bedrijven

Een deel van het afval gaat naar de nascheidingsinstallatie waar zoveel mogelijk grondstoffen worden teruggewonnen voor hergebruik. De afvalstromen die overblijven gaan naar de verbrandingsinstallaties. Daar worden ze gebruikt als brandstof om met een zo hoog mogelijk rendement energie op te wekken. Die energie wordt gebruikt voor verwarming van huizen en bedrijven en een deel wordt omgezet in elektriciteit.

Duurzame energiecentrale

Maar AEB Amsterdam ging nog een stap verder in duurzaamheid. In 2020 heeft het bedrijf in het Westelijk Havengebied van Amsterdam een duurzame energiecentrale gebouwd die draait op biomassa, laagwaardig Nederlands resthout. Met deze centrale kan AEB het tweevoudige aan duurzame warmtecapaciteit bieden aan het warmtenet van de stad.

“Een uitdagende werkgever met doorgroeimogelijkheden, een fantastische sfeer en veel vrijheid in je werkzaamheden, dat is wat Simon Hak ervaart bij AEB.”

Deze biomassa-energiecentrale zorgt ervoor dat er minder fossiele brandstoffen hoeven worden ingezet voor verwarming, wat circa 67.000 ton vermeden CO2 per jaar oplevert.

De AEB Bio-energiecentrale zet per jaar tot 110.000 ton laagwaardig snoei- en afvalhout om naar duurzame energie voor Amsterdam. Hiermee draagt het bedrijf bij aan de verduurzaming van de stad en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Het is een mooi voorbeeld van hoe afval kan worden omgezet in waardevolle grondstoffen en duurzame energie.

Innovatieve samenwerking

Maar AEB Amsterdam doet meer dan alleen afvalverwerking en energieopwekking. Het bedrijf is ook actief op het gebied van innovatie en samenwerking. Zo werkt AEB samen met verschillende partijen om nieuwe duurzame oplossingen te ontwikkelen en toe te passen.

Daarnaast biedt het bedrijf ook trainingen en workshops aan om kennis te delen over afvalverwerking en duurzame energie.

Al met al is AEB Amsterdam een belangrijke speler op het gebied van afvalverwerking en duurzame energie. Door afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en duurzame energie draagt het bedrijf bij aan de verduurzaming van de stad Amsterdam en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Het is een mooi voorbeeld van hoe we afval kunnen zien als een waardevolle bron van grondstoffen en energie in plaats van als afval.

Uitdagende werkgever met doorgroeimogelijkheden

Een uitdagende werkgever met doorgroeimogelijkheden, een fantastische sfeer en veel vrijheid in je werkzaamheden, dat is wat Simon Hak ervaart bij AEB. Simon kwam ooit in contact met AEB tijdens zijn hbo-afstudeerproject, waarbij hij werkte aan een onderhoudsprobleem bij een veiligheidsinstallatie.

Na zijn opleiding als werktuigkundige werkte hij 8 jaar op de grote vaart als werktuigkundige. Maar na afscheid te hebben genomen van de grote vaart, kwam hij via een recruiter opnieuw in contact met AEB.

Het feit dat Simon al de vierde generatie in zijn familie is die werkzaam is als technisch analist, zegt iets over zijn affiniteit met techniek en zijn passie voor het vak. Bij AEB kan ik deze passie inzetten en verder ontwikkelen, aldus Simon.

Hij is niet de enige die bij AEB op zijn plek zit. Zoals hij zelf zegt, zijn de doorgroeimogelijkheden bij AEB enorm en maken jonge mensen snel promotie binnen het bedrijf.

Een gezonde werk-privé balans

We werken met 6 teams van elk 12 mensen, zo gaat Simon enthousiast verder. Dit zorgt voor een hechte werksfeer en een gevoel van betrokkenheid. Naast het organiseren van diverse activiteiten door AEB, zoals bedrijfsuitjes en borrels, organiseren de teams afzonderlijk ook talloze activiteiten, van barbecues tot het bijwonen van thuiswedstrijden van Ajax. Dit draagt bij aan een gezonde werk-privébalans en een fijne werkomgeving, aldus Simon.

Simon: AEB biedt veel kansen, trainingen en opleidingen aan haar werknemers. We zijn we op zoek naar diverse collega’s om onze teams te versterken. Of je nu net bent afgestudeerd of al een ervaren professional bent, er zijn volop mogelijkheden bij AEB.

Als je affiniteit hebt met techniek, een passie voor het vak en op zoek bent naar een uitdagende werkgever, dan is AEB wellicht iets voor jou. Kortom, AEB biedt haar werknemers een uitdagende werkomgeving met veel kansen om te groeien, een fijne werksfeer en een goede balans tussen werk en privé.

Met Simon als voorbeeld, laat AEB zien dat het bedrijf op zoek is naar gedreven mensen met een passie voor techniek.

logo-aeb

Ontdek AEB

AEB Amsterdam werkt samen met partners om afvalvraagstukken op te lossen. Samen met hen zijn wij altijd op zoek naar de meest verantwoorde oplossingen.

Meer verhalen uit Amsterdam

Amsterdam

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)

Met een team van zo’n 1000 collega’s werkt LVNL vanuit verschillende luchthavens in Nederland met het hoofdkantoor op Schiphol-Oost. Op Schiphol- Oost werken luchtverkeersleiders en andere professionals samen om het luchtverkeer in het Nederlandse luchtruim in goede banen te leiden. Ze worden ondersteund door collega’s met gespecialiseerde luchtvaartkennis en maken gebruik van geavanceerde technologieën en moderne informatiesystemen.
Amsterdam

Chipsoft: Impact maken in de Zorg-ICT

Starten bij een nieuwe werkgever is altijd spannend. Bij Maess was dat niet anders. Vanuit haar studie farmakunde ging zij direct aan de slag als software consultant. Ze blikt terug op haar eerste honderd dagen bij ChipSoft.
Amsterdam

Waternet: Het belang van schoon water voor ons allemaal

Bij Waternet werk je met een uniek product: water. In opdracht van de gemeente Amsterdam leveren we samen met ruim 2000 collega’s drinkwater aan 1 miljoen klanten. En zorgen we voor een frisse stad door afval uit de grachten te vissen en 4200 km riolering te onderhouden.
Amsterdam

Ksyos, hét digitale ziekenhuis

Bij hét digitale ziekenhuis voor Nederland, gevestigd in Amsterdam, hebben wij een zeer inspirerend gesprek gevoerd met oprichter en directeur Leonard Witkamp. Samen met 12.000 zorgverleners ziet Ksyos ongeveer 1.500 mensen per dag. En als het aan Leonard ligt, zal dit aantal alleen nog maar gaan groeien. Ksyos is een game changer en precies wat de samenleving nodig heeft..
Amsterdam

Hilton: Every job makes the stay

Met 7215 hotels wereldwijd, is Hilton meer dan een begrip. Met trots verwelkomen ze iedere dag weer nieuwe gasten. Ze onderscheiden zich van andere hotels en resorts door hun unieke beleving. Bij Hilton draait alles om het bieden van een onvergetelijke ervaring aan de gasten en een familiaire sfeer voor de werknemers.